446.400 kruiwagens illegaal zand gewonnen

In samenwerking met het basisteam werd een onderzoek opgestart door het team Milieu van de Zeehavenpolitie Rotterdam. Uit dit onderzoek was naar voren gekomen dat er illegale zandwinning had plaats gevonden in de periode tussen 1 januari 2017 en 29 januari 2018.

Op 29 januari 2018 werden, na een anonieme tip, twee broers door het basisteam op heterdaad betrapt met hun beunschip op het Haringvliet ter hoogte van Tiengemeten. Op dat moment voerden zij geen navigatie verlichting, was er geen AIS signaal, en waren zij op dat moment zand aan het opzuigen.

Met een zandhandel en overslagbedrijf hadden de verdachten een mondelinge afspraak om zand in België te laden, te vervoeren en te lossen bij diverse zand en grond bedrijven. Deze zandhandel moest aan een Belgische overheidsinstantie melden hoeveel zand er per kwartaal werd opgehaald waarvoor accijns per m3 betaald diende te worden. Door de verdachten werden documenten, zoals afleverbonnen en facturen, valselijk opgemaakt, om te laten blijken dat het zand door hen werd geladen. Bij deze zandhandel wist men kennelijk niet dat het door de gebroeders afgeleverde zand niet uit België afkomstig was, dit werd daar ook door niemand gecontroleerd.

Ruim 37000 kuub zand werd er, gelet op de gemaakte 130 reizen, illegaal gewonnen op het Haringvliet, omgerekend zijn dat wel 446.400 kruiwagens met zand.

Het weghalen van de bovenste laag zand, heeft gevolgen voor de diersoorten in de Haringvliet, het Natura 2000 gebied. Verschillende eenden soorten zijn voor voedsel helemaal afhankelijk van deze laag. En het los gemaakte zand heeft weer effect op de visetende vogels als de aalscholver, visarend, middelste zaagbek en visdief.

De gebroeders kregen 200 uur taakstraf en moesten Rijkswaterstaat een bedrag van €3400 terug betalen voor het legen van het schip in het slibdepot van Rijkswaterstaat. Voor de schadevergoeding van €181.000 verwees de rechtbank naar de burgerlijke rechter. Wat voor de verdachten ook een behoorlijke bijkomende strop was is dat hun VOF failliet is gegaan net als zij persoonlijk. Het schip werd verkocht maar daarmee blijven de gebroeders met een behoorlijke schuld achter.

Het plan, dat door de gebroeders tijdens de koffie uit financiële noodzaak werd geboren, is ze uiteindelijk duur komen te staan.

tekst: Zeehavenpoltie Rotterdam