’s-Hertogenbosch, 24 april 2020 – Bij de aanpak van de eikenprocessierups verlegt de provincie Noord-Brabant de nadruk van bestrijden naar beheersen. Dat betekent dat de provincie het ecologisch evenwicht wil herstellen.
Ze wil de komende jaren vooral de leefomgeving van natuurlijke vijanden van de rups verbeteren, zoals vogels, sluipwespen en -vliegen en kevers. Alleen op plekken langs provinciale wegen waar de brandharen van de rupsen veel overlast of gezondheidsklachten (kunnen) veroorzaken, zal de provincie preventief biologisch bestrijden of rupsen wegzuigen.
De brandhaartjes van de eikenprocessierups zweven vooral van mei tot en met juli door de lucht. De afgelopen jaren is volop ingezet op bestrijding van de rupsen, maar dat heeft niet tot de gewenste afname van de overlast geleid. Sterker nog, het aantal Brabanders dat last had van jeuk of bultjes nam toe. De verwachting is dat de overlast de komende maanden net zo groot is als vorig jaar. Het vergt namelijk tijd voordat de overgang van bestrijden naar beheersen zorgt voor een afname van het aantal eikenprocessierupsen.
De provincie is primair verantwoordelijk voor eikenbomen langs provinciale wegen. Daarnaast deelt de provincie haar kennis met alle organisaties en overheden die grote aantallen eiken op hun grond hebben staan. De provincie streeft zo na dat er Brabantbreed een nieuw ecologisch evenwicht ontstaat en er dus veel minder gezondheidsklachten komen.
Om de komende jaren tot een zo effectief mogelijke aanpak van de rups te komen zijn op de provinciale wegen N260, N269 en N277 proeflocaties ingericht. Rik Grashoff, gedeputeerde milieu: “Daar is bijvoorbeeld andere beplanting in de berm gezet om te onderzoeken hoe een zo goed mogelijke leefomgeving kan worden gecreëerd voor rups-etende vogels en andere natuurlijke vijanden.” Anne-Marie Spierings, gedeputeerde gezondheid vult aan: “Natuurlijke vijanden kunnen veel sneller reageren als er meer rupsen komen dan de mens dat kan. De natuur haar werk laten doen, is goed voor de duurzaamheid en de biodiversiteit en ook voor de gezondheid van mensen en dieren.” Bovendien heeft het verkeer op provinciale wegen dan geen last van de werkzaamheden die in het verleden nodig waren voor het wegzuigen van de rupsen.
Ook zijn er plekken waar bijvoorbeeld anders wordt gemaaid. Dit gaat om plekken waar voorgaande jaren nauwelijks meldingen van overlast waren. Op deze plekken houdt de provincie de ontwikkeling van de rups goed in de gaten. Ook wordt in de gaten gehouden of er toch overlast ontstaat.