HOOGERHEIDE – Namiro en de Brabantse Milieu Federatie (BMF) stappen naar de Raad van State om te voorkomen dat delen van de Brabantse Wal hun beschermde status Natura 2000 verliezen “Er wordt aan de Brabantse Wal geknabbeld”, constateert Jim de Blank, voorzitter van de Woensdrechtse natuur- en milieuvereniging Namiro.
Bron: BN de StemOm de bijzondere flora en fauna te beschermen is de Brabantse Wal in 2000 aangewezen als Natura 2000-gebied. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) komt echter nu pas toe aan de definitieve vaststelling. “De grenzen van het gebied blijken nu heel anders te komen liggen en er zijn soms behoorlijk grote gebieden uitgehaald, soms aan de randen, maar ook in het midden van de Wal”, zegt De Blank.
Samenhang aangetast: Een van de voorbeelden van een in 2000 nog wel beschermd stuk natuur dat er nu uitgehaald wordt, is het Eiland in Huijbergen, een ecologische verbindingszone tussen het noordelijke en het zuidelijke deel van de Brabantse Wal. “Waarom het eruit is gehaald wordt niet toegelicht. Hiermee wordt de samenhang van het gebied aangetast. Zou iemand op het Eiland bijvoorbeeld besluiten tot intensieve veehouderij, waarbij veel meststoffen in de grond komen, dan kan dit niet worden voorkomen, terwijl de planten en dieren in het aangrenzende gebied dat wel onder Natura 2000-bescherming valt, veel last kunnen hebben van water dat te veel voedingsstoffen heeft, en daarom uitsterven of wegtrekken. Zo werkt natuurbescherming niet”, aldus De Blank. Namiro en BMF vinden ook dat bepaalde gebieden onterecht niet aan Natura 2000 worden toegevoegd, onder meer op vliegbasis Woensdrecht en de Noordpolder.