Kabinet investeert in toezicht in natuurgebieden

boas-dijkstraBuitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) in particuliere natuurgebieden zijn zowel toezichthouder van hun eigen terrein, als ‘oren en ogen’ van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) in het buitengebied. Deze groene boa’s worden in hun dagelijks werk veelvuldig geconfronteerd met overtredingen op het terrein van milieuwetgeving (bijvoorbeeld dumping van (drugs)afval) en andere zaken, zoals stroperij, illegaal wapenbezit wegens de illegale jacht en autokraken. Daarom werken de politie en het OM met de werkgevers van deze groene boa’s aan verdere afspraken over wederzijdse inzet en samenwerking in het buitengebied.

 

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken hebben daarover maandag tijdens een bezoek in Het Nationale Park De Hoge Veluwe gesproken met de particuliere werkgevers van de groene boa’s (verenigd in Federatie Particulier Grondbezit, Natuurmonumenten, De12Landschappen, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, Kroondomein Het Loo, RGV Holding BV en Het Nationale Park De Hoge Veluwe) met het Rijk, provincies, politie en het OM. In het gesprek heeft staatssecretaris Dijksma toegezegd vanaf 2015 jaarlijks 100.000 euro bij te dragen in de opleiding van deze groene boa’s.

Minister Opstelten noemt goede afspraken over het toezicht in het buitengebied van groot belang. De groene boa’s in particuliere dienst zijn in eerste instantie aangesteld om te voorkomen dat de natuur in hun gebied wordt verstoord of vernield. Maar de groene boa’s kunnen met hun kennis van het buitengebied de politie in specifieke situaties assisteren. De politie staat de boa’s ter zijde als er sprake is van geweld en zware criminaliteit. Ook wordt gewerkt aan verbetering van de verwerking van meldingen van zaken en het digitaal aanleveren van proces-verbalen en strafbeschikkingen door de boa’s.

In totaal zijn er ongeveer 275 groene boa’s in dienst van particuliere werkgevers. Staatssecretaris Dijksma: ,,Kwetsbare natuurgebieden, zoals de Veluwe, moeten goed beschermd worden, zodat bezoekers er plezier aan kunnen blijven beleven. Voor het toezicht zijn goed opgeleide mensen cruciaal. Daar investeren wij dus in.”