HILVERSUM – Het aantal meldingen van stroperij in Nederland is opnieuw toegenomen, van 3506 vorig jaar naar 3663 dit jaar. Volgens boswachters is dit slechts het topje van de ijsberg. Naar schatting zijn tienduizenden dieren, waaronder edelherten, reeën en wilde zwijnen, dit jaar illegaal doodgeschoten of gevangen.
Bron: RD.nl
Dat meldde tv-programma EenVandaag donderdag. Stropers hebben vrij spel omdat het aantal toezichthouders in de natuur, de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), sterk is afgenomen. In 2000 waren er nog 1000 groene boa’s, vorig jaar waren dat er nog maar zo’n 400. Oorzaak zijn de hoge kosten door verplichte bijscholing die natuurorganisaties deels uit eigen zak moeten betalen. Daardoor bezuinigen zij op het aantal boa’s dat ze in dienst hebben. Ook haken veel groene buitengewone opsporingsambtenaren af omdat ze te veel theorie moeten leren die niet op toezicht van toepassing is. Door afname van het aantal boa’s neemt het aantal blinde vlekken in de natuur toe. Daar- door hebben criminelen en stropers vrij spel voor hun illegale prakijken. Stroperij wordt steeds vaker een activiteit van georganiseerde criminaliteit. Illegale wildhandel is zeer winstgevend, zei boswachter Verwoerd uit Staverden eerder. „Het is bekend dat er bijvoorbeeld stropers opereren vanuit woonwagenkampen in Zuid-Nederland.”
Verwoerd is beheerder op Landgoed Staverden en heeft regelmatig met stroperij te maken. „Het is binnen vijf minuten gepiept. Stropers rijden met bijvoorbeeld een terreinwagen over een weg tussen Uddel en Staverden. Eén schijnt er met een lichtbak in de weilanden, een ander hanteert het geweer. Zodra er wild in het licht komt, wordt er geschoten. Met vier man heb je een edelhert zo achter in de wagen liggen.”
Het politiekorps Noord- en Oost-Gelderland schreef afgelopen maand een brandbrief aan het ministerie van Veiligheid en Justitie en de provincie Gelderland over het afgenomen toezicht in de natuur. De politie verwacht dat ook volgend jaar het aantal toezichthouders nog verder zal afnemen. De politie maakt zich zorgen over de afname en wijst ook naar de hoge kosten van de opleiding die groene buitengewone opsporingsambtenaren of hun werkgevers moeten bijdragen. Regeringspartijen PvdA en VVD willen beter toezicht in de bossen en vragen minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om opheldering. „Het kan toch niet zo zijn dat door opleidingseisen duizenden boa’s afhaken. Dat gaat niet gebeuren”, zei PvdA-Kamerlid Jacobi. Het ministerie laat in een reactie weten de afname van de buitengewone opsporingsambtenaren zorgelijk te vinden. Het gaat onderzoeken of buitengewone opsporingsambtenaren met een beperkte opsporingstaak, bijvoorbeeld alleen natuurtoezicht, kortere en goedkopere bijscholing kunnen krijgen.