Olifantsgras zoekt braakliggende gronden in Brabant

’s-Hertogenbosch, 1 juni 2016 – Hoe meer grondstoffen voor bouwmaterialen en plastic je dichtbij, hier in Nederland, kunt betrekken, hoe beter je de wereld beschermt tegen milieuschade. Dat is de filosofie van NNRGY in Bergen op Zoom, door de provincie uitgeroepen tot ‘Groen bedrijf van de Maand’.

Gedeputeerde Bert Pauli (economie) overhandigde de oorkonde vanmiddag aan directeur Jan-Govert van Gilst tijdens het Energie Festival in het Provinciehuis in Den Bosch.

Vernietigend effect
NNRGY is gevestigd op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Daar ontwikkelt het jonge bedrijf nieuwe producten en concepten, zoals papier, beton en plastic met het riet-achtige olifantsgras als belangrijkste grondstof. Van Gilst: ‘Transport van grondstoffen en producten uit verre landen zorgen voor veel CO2-uitstoot. De winning van grondstoffen voor bouwmaterialen en plastic heeft daar een vernietigend effect op de leefomgeving. Vaak wordt er ook onder slechte arbeidsomstandigheden gewerkt’.

Olifantsgras
Van Gilst: ‘In Nederland liggen tienduizenden hectares grond onbenut als gevolg van economische tegenwind en agrarische leegstand. Wij telen daar olifantsgras, een gewas dat veel vezels, cellulose en lignine bevat. Hiervan maken we onder meer beton en biologisch afbreekbaar plastic met een lage ecologische voetafdruk en hoge technische prestaties’.

Biobased
Het lokaal telen van olifantsgras voorkomt transport over grote afstanden. Lokaal transport is bovendien schoner en daardoor minder milieubelastend. En olifantsgras blijkt een multifunctionele en natuurvriendelijke grondstof. Het haalt vier keer zoveel CO2 uit de lucht als bomen, is goed voor de biodiversiteit, reinigt de grond en is makkelijk in de teelt. Nu de productie op gang begint te komen, zoekt NNRGY braakliggende gronden die minimaal een jaar of zes gebruikt kunnen worden voor de teelt van olifantsgras.

Samenwerking
Gedeputeerde Pauli complimenteerde NNRGY met haar bedrijfsactiviteiten. Zo ook de samenwerking met diverse grotere bedrijven in Nederland. Pauli: ‘Dit onderstreept nut en noodzaak van het verbinden van het snel schakelende MKB als innovatiemotor en het wat trager schakelende grootbedrijf. Ecologische en economische innovatiekracht ten top’