Asbest moet de Europese Unie uit met een grote opruimactie, bepleit Annie Schreijer-Pierik (CDA Europarlement). De stof is de bron van vele gevallen mesothelioom, borstvlies- of asbestkanker. Zeker op het platteland en in oostelijk Nederland komt de ziekte bovengemiddeld vaak voor.
“Gebruik van asbest is sinds 2005 verboden in de EU. Maar nog altijd ligt er veel asbest op daken, in muren, op wegen en bodems. Hoog tijd voor een slimme, gecoördineerde Europese actie om asbest preventief te verwijderen en tegelijkertijd duurzame energie te bevorderen”, verklaarde Schreijer dinsdag tegenover EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid). In Nederland verbiedt vanaf 2024 het bezit van asbestdaken, maar in andere lidstaten nog niet. Nederland is met Polen één van de weinige EU-lidstaten met een nationaal plan van aanpak voor asbest.
Schreijer wil dat het asbest kan worden vervangen door ‘groene energie’ in de vorm zonnepanelen, maar ook door isolatie en aanleg van aardwarmtesystemen.
De grote opruimactie bespaart vele ziektegevallen en energie. “Een geweldige kans, die we volop moeten benutten.”
EU-commissaris Andriukaitis antwoordde Schreijer dat Brussel kansen ziet in het subsidies uit het Horizon 2020-programma. Hij zei met zijn collega-Eurocommissarissen Miguel Arias Cañete (Klimaat en Energie) en Karmenu Vella (Milieu) „aan de slag te gaan” met de oproep van de Twentse Europarlementariër, wat betreft integratie van asbestverwijdering in Europese subsidies en toekomstig beleid.
Asbest opruimen is zeer kostbaar voor landen en regio’s. Alleen al voor de provincie Overijssel komt het prijskaartje op een half miljard.
“Daarom moet de EU bijspringen door fondsen slim te combineren en een krachtige, geïntegreerde strategie te lanceren”, vindt Annie Schreijer. “De asbestsanering moeten we daarom óók als kans benutten, in het kader van het grote investeringsfonds van de EU, het zogeheten Junckerfonds EFSI.”